maanantai 2. joulukuuta 2013

Jo joulukuu!

Aika vierähtikin viime kirjoituksen jälkeen nopeasti ja tässähän saa huomata olevansa jo joulukuussa! Meillä on ollut täällä kasvavaa stressiä lähenevistä kokeista ja vähenevistä päivistä Budapestissa. Mahtuvatko kaikki tavarat vai pitääkö lähettää kotiin ennalta vaatteita? Ja paljonko se maksaa, jos haluaa lähettää vaatteita kotiin, apua! Paikalliselta tutorilta saimme sen verran apua, että hän löysi meille yli 100 sivuisen Unkarin postin ohjeistuksen englanniksi, mutta siellä oli mainittu 6 eri EU-aluetta, mihin jokaiseen on tietenkin eri hinnat! Eikä Google auta, ei kerro mihin alueeseen Suomi kuuluu. Eikä kehdata enää kysyä tältä tutorilta, kun hän on muutenkin jo niin paljon meidän eteen tehnyt... :D Eli ei auta muuta, kuin järkyttyä tai huokaista helpotuksesta vasta pakettia lähettäessä. 
Kävimme katsomassa kauan odotetun Thor 2 -elokuvan. Elokuvateatteri sijaitsi Mammut-nimisessä kauppakeskuksessa, missä emme aiemmin olleetkaan käyneet. Olimme luulleet, että se on jotenkin vaikeasti löydettävissä. No joo, jos nyt viereiseltä ratikkapysäkiltä vartti Budan puolelle ja ratikasta poistumisen jälkeen Mammut on tien toisella puolella, voidaan luokitella vaikeaksi... Ehkä hieman huvitti. 

Shoppailumielessä Mammut ei tarjonnut mitään sen ihmeellisempää, kuin muutkaan kauppakeskukset. Edelleen lempipaikkamme on Árkád. Muutama erikoisuus tosin Mammutistakin löytyi. Siellä oli KAKSI elokuvateatteria, yökerho (mitä emme ole päässeet koittamaan) ja keilahalli keskellä kaikkea :D 
Juhliminen on (onneksi) jäänyt vähän vähemmälle, eikä baareissa tarvitse rampata yhtä usein kuin alkuaikoina. Tietenkin Movember-partyissa piti pyörähtää katsastamassa viiksivallujen tarjonta. Kotiin tosin tuli kelpuutettua vain pari kappaletta tekoviiksiä. Lisäksi ah niin rakkaan ja kavalan Morrison's 2:sen viimeisissä maanantai-bileissä piti viho viimistä kertaa käydä. Ikävä ei taida kyllä tulla, paitsi ehkä pieni kaipuu karjuvaa körmyörmy- pokea kohtaan. Roar baby, roar <3
Vietimme toissa viikonloppuna pikkujouluja vaihtariystäviemme kanssa ja tarkoituksena oli, että kaikki tuovat jotain oman maansa jouluun liittyvää. Me oltiin taas liittouduttu ruotsalaisten kanssa Swinnish tiimiksi, sillä ovathan nyt glögi, piparkakut ja pullat yhtä suomalaisia, kuin ruotsalaisiakin. Meidän yksi ruotsalainen vaihtarikaveri on niin innokas leipuri, että oli loihtinut pöydän täyteen jouluherkkuja ja myös aivan ihanaa jäädytettyä juustokakkua <3 Saksalaiset toivat omia versioitaan "glögistä" (=Glühwein), piparkakuista ja muista pipareista. Glühwein oli ihan hyvää sekin, mutta glögi on kyllä paljon makeampaa ja mausteikkaampaa. Suomeksi sanottuna siis parempaa ;) Heidän versionsa piparkakuista olivat suklaakuorutteisia, paksuja ja pehmeitä ja ihan proteiinipatukalle maistuvia! Taas meidän versio voitti. Kyllä suomalainen joulu on vaan se ainoa ja oikea ;) 

Glögit, piparit ja pullat maisteltuamme lähdimme kohti jatkopaikkaa. Pysähdyimme matkan varrella shottibaariin, mistä sai shotteja 199 forintilla! (Alle eurolla!!!) Aikamme maisteltuamme jatkoimme matkaamme kohti Kraft-nimistä yökerhoa. Tämä osottautui pintaliito-klubiksi, josta löytyi niin 18-vuotiasta kuin 50-vuotiastakin tyttöä ja puumaa mekoissa, jotka eivät paljoakaan jättäneet arvailujen varaan. Miehet tosin olivat pukeutuneet siististi pukuihin, mikä ei yhtään haitannut blondeja ;) Aluksi musiikki koostui surkeista remixeistä, mutta loppua kohden tämä puoli saatiin korjattua ja ilta sujui mukavasti. 
Ei ne ruottalaiset osaa mitään tehdä oikein
Viime maanantaina täällä satoi lunta. Facebook täyttyi nopeasti etelästä saapuneiden vaihtareiden järkyttyneistä ja riemukkaista päivityksistä. Toiset kun eivät koskaan aiemmin elämänsä aikana olleet nähneet lunta. Ja asteita ulkona oli ehkä +2, kun päiviteltiin, kuinka jäätävän kylmä täällä on...Welcome to Finland, welcome... Eikä sekään lumi edes pysynyt, vaan suli heti maahan päästyään! Olisi ollut kyllä mukava saada maisemia valaiseva lumikerros tännekin, täällä on niin synkkää ja pimeää ilman lunta. Ja kuulemma "Suomessa vain on niin pimeää". 

Viime viikonlopuksi saimme jälleen vieraita Suomesta. Olimme pahoittaneet mielemme IKEAn huonon glögin takia, joten voitte arvata minne asti hymy ulottui, kun vieraat purkasivat matkalaukuistaan Marlin parasta glögiä blondien makuun + muita herkkuja, kuten kunnon piparkakkuja (jos muistatte edellisen postauksen Starbucksin pettymyksen) ja salmiakkia! <3 

Viime viikonloppuna Budapestissa vietettiin myös joulumarkkinoita. Markkinoilla myytiin kaikkia kotitekoista ihanaa krääsää, hunajia, hilloja yms. Hinnat eivät olleet päätähuimaavia, vaikka olivatkin käsintehtyjä! Ihan tuli paha mieli ajatella, kuinka halvalla he myivät tuotteitaan, kun Suomessa tällaisilla markkinoilta samoista tuotteista olisi kiskottu kolmin- tai nelinkertainen hinta. Tunnelma oli myös kotoisa ja jouluinen. Täältä sai paljon ideoita joululahjoiksi ja tuliaisiksi! 
© Tiina Sorvari

© Tiina Sorvari

Sunnuntaina Sanna saattoi vieraat lentokentälle ja mitä siellä tapahtuikaan! Ulko-ovien eteen oli kerääntynyt hirveä tungos ihmisiä ja sen läpi päästyään tytöt pysäytettiin. Vastassa oli poliisi, joka ilmoitti, että kulku on nyt estetty "security problemin" vuoksi. Näimme, että suurinpiirtein puolet lähtöselvitysterminaalista oli eristetty ja paikalla oli poliiseja, pommikoira ja palomiehiä. Näimme oranssit seinämät, joissa oli räjähdysvaaran merkit. Hui! Todistimme siis ilmielävää pommiepäilyä lentokentällä! Jouduimme odottamaan tutkinnan etenemistä n. 15-20 minuuttia, ennen kuin epäilys todettiin aiheettomaksi ja ihmiset pääsivät takaisin lähtöselvitys- ja turvatarkastusjonoihinsa. Kyllä olisi nolottanut olla se nainen, joka joutui ihmisten hämmästyneiden katseiden alla hakemaan laukkunsa takaisin. 

Viimeinen kerta, kun piti todistaa vieraiden etääntyviä selkiä turvatarkastuksessa. Seuraavalla kerralla me mennään itse siitä läpi! 



"Not recommended for use in hot beverages"
 - Hyvä huomata tämä 4 kk jälkeen!
(pillin suojapaperissa oleva teksti)










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kehu, hauku, toivo, tunnusta rakkautesi...